Hyvää uutta vuotta 2020 kaikille Ullankiltalaisille!

01.01.2020 13:00

80 vuotta sitten, talvisodan keskellä 1939-1940, joulua odotettiin ja uutta vuotta vastaanotettiin hyvin toisenlaisissa tunnelmissa. Ullan Killan tervehdyksenä vuoden vaihteeseen julkaistaan talvisodan aikainen kirje Anna Tiitolalta (os. Haavisto) miehelleen/serkulleen Erkki Tiitolalle (molemmat Maria IV). Kiitos Eero Tiitolalle kirjeestä. Mielestäni isovanhempieni kirje kuvastaa kansakunnan uskomatonta sitoutuneisuutta kotimaan puolustamiseen. Suluissa lisäselvennyksiä.

Rauhallista vuotta 2020 sukuseura Ullan killan puolesta,

Riitta Tiitola-Heman

”Tossalla (Saarikylät, Pälkäne) 18.12.39.

Rakas mieheni!

Tervehdys täältä kotitanhuilta. Joulu on jo ovella, ennenkuin tämä kirje ehtii luoksesi sinne kauaksi. Kuinkahan siellä jo lienette rintamilla. Ei tule joulurauha entisenlaisena kansallemme. Mutta joulu saapuu kuitenkin ja joulun henki tulee sen mukana, murheellisiin mieliin, ja teille siellä, jotka pyhää tehtäväänne täytätte. Meidän ajatuksemme ovat niin herkeämättä siellä missä Suomen uljaat miehet taistelee sankarillisesti, ja uskon että kaunis on niiden osa, jotka saavat henkensäkin antaa maan lunnaiksi. Se tieto lohduttaa meitä, että onnellisena kaatuvat sankarimme, tietoisina siitä, että ovat kaikkensa tehneet ja pyhän velvollisuutensa täyttäneet. Kuvitelmani ja toivoni olisi, että olisivat pojat jo isoja, että voisivat olla isän kanssa siellä auttamassa. Aivan innostusta täynnä kuuntelemme tietoja voitoista ja uutisia meidän poikain sankaritöistä. Tämäkin aika tuo kansassa esiin sanoin kuvaamattomia arvoja ja elämyksiä.

Olen kuullut että tulee suksikeräys armeijalle. Silloin minunkin on luovutettava vanhat rakkaat sukseni, joilla jo hiihdeltiin kihlausaikana niitä keväisiä latuja. Mutta kaikkein arvokkain loppu onkin näille suksille tämä, että päästä vielä armeijan palvelukseen. Kyllä minä vielä voin Tähdeltäkin tilata sukset jos sinne ehtii, jos vain tiedoitat lähemmin. 

Naapurin emäntä on kovin heikkona sairaana. Hän on Kangasalan sairaalassa, ja hänessä on kai keuhkokuume. Mutta hän pääsi niin heikoksi, kun apu on vajavaista ja vaikeasti saatavissa näin syrjäkulmalle. On sanomattoman surullista, jos tämä hyvä naapuri, oikea maalaisaatelia oleva emäntä siirtyy pois.

Täällä me kaikin voimme hyvin, ja olemme olleet terveenä vielä. On niin hauskaa, kun on talo täynnä niin kovin hyvää ja herttaista väkeä (jalkaväenkenraali Erik Heinricsin perhe sekä Annikki ja Jouni Tiitola). Korkea isänmaallinen mieliala vallitsee keskuudessamme. Lentokoneita on lennellyt eilen ja tänään, kai käyvät Tampereella. Eilen jylisi Valkeakoskissa tykit, mutta muuten on rauhallista.

Rakas mieheni, en voi sanoiksi sanoa sitä, mitä tahtoisin Sinulle. Mutta tunnet kai että ajatukseni ovat luonasi. Sydämelliset terveiseni ja kaikilta lapsilta terveiset isälle: Anna

Joka ilta lapsetkin rukoilevat isänmaan ja isän puolesta. Jää Jumalan haltuun.”

  Hiihtopartio 6.2.1940, SA-kuva

Takaisin

Yhteystiedot

Ullan Kilta ry

© 2023 Kaikki oikeudet pidätetään

Luotu Webnodella. Päivitetty viimeksi 13.1.2023.